Foști teroristi din Alep s-au alăturat în masă luptei împotriva forțelor teroriste aflate în conflict cu guvernul sirian, în ciuda amenințărilor primite de la foștii lor camarazi.
Între timp, alții s-au întors la viața de civili in urma amnistiei primite din partea guvernului sirian dupa infrangerea pe care au suferit-o la Alep.
„Aceasta a fost decizia mea personală”, a spus Saleb, care este acum membru al unui corp voluntar de asalt. „Voi apăra poporul meu de teroristi și-mi voi elibera patria.”
„Ne-au promis să construiască un viitor, dar aduc numai moartea și atrocitățile. Aceștia sunt fanatici nebuni care pot face doar un singur lucru – să ucidă. Civilii nu-i sprijina”, a declarat reporterilor un alt terorist amnistiat, de asemenea soldat în armata siriană, numit Abdullah.
„Am fost obligat să trăiesc în estul Alepului și nu am avut nici un mijloc de subzistență pentru a-mi hrăni familia. Pe de altă parte, depozitele teroristilor au fost umplute cu ajutor umanitar occidental, dar ei le-au distribuit numai în rândul familiilor lor. M-am alăturatlor să nu mor de foame „, a spus un alt terorist amnistiat, Mohammad Ahmad Jasim. De îndată ce armata siriană a lansat ofensiva finala pentru eliberarea orasului Alep , el s-a predat imediat autorităților.
Toți teroristii sirieni care au decis să depună armele sunt supuși unor controale amanuntite inainte de a beneficia de amnistie, cei care au luptat de partea unor grupari jihadiste ca Statul Islamic (ISIS) si Jabhat Al Nusra (Al Qaeda) fiind investigati mai amanuntit ca restul.