Terapia cu aerosoli este moderna si folosita pentru a trata mai multe afectiuni, in special cele de natura respiratorie. Aceasta terapie este non-invaziva si presupune introducerea unor substante sub forma de particule solide sau lichide in organism prin intermediul cailor respiratorii.

Exista doua tipuri de aerosoli, naturali si artificiali, cei artificiali patrunzand in organism cu ajutorul unor dispozitive ce se numesc nebulizatoare si contin substante medicamentoase. Aerosolii naturali sunt cei inhalati pe plaja, in padure sau in saline.

Ce substante pot fi introduse in organism prin intermediul aerosolilor artificiali?

De cele mai multe ori, aerosolii artificiali contin substante chimice bronhodilatatoare si decongestionante, dar si antibiotice, daca medicul considera ca aceasta metoda este eficienta in cazul pacientului respectiv. Terapia cu aerosoli presupune inhalarea vaporilor si este folosita inca din anul 1929. De atunci, acest tratament a castigat popularitate in sistemul medical din intreaga lume.

Dispozitive eficiente care permit introducerea in organism a aerosolilor

Exista mai multe categorii de dispozitive prin care pot fi introdusi aerosolii in organism, si anume MDI, nebulizatoare si DPI. Nebulizatoarele sunt cele mai recomandate de catre personalul medical si se dovedesc foarte eficiente atat pentru pacientii tineri, cat si pentru adulti si varstnici. Nebulizatoarele creeaza aerosoli prin agitarea solutiei de medicamente pastrata intr-un mic rezervor.

Modelele de nebulizatoare cu jet sunt cele traditionale si folosesc un flux de oxigen sau aer comprimat pentru a crea un aerosol, in timp ce modelele cu ultrasunete genereaza unde ultrasonice de inalta frecventa, transpuse in solutia medicamentoasa.

Avantajele terapiei cu aerosoli

Terapia cu aerosoli nu numai ca este foarte eficienta, ci este si usor de administrat, nedureroasa si are efecte secundare reduse, comparativ cu alte tratamente medicamentoase, fiind recomandata atat copiilor, cat si adultilor.

Write a Comment