Electroencefalograma (prescurtat EEG) este un test care detecteaza activitatea din creier folosind electrozi, mici discuri atasate la nivelul scalpului, si care este principalul mod de a diagnostica epilepsia atat la pacientii adulti, cat si la pacientii tineri.

Cand recomanda medicii specialisti testul EEG?

Electroencefalograma este un test recomandat de catre medicii specialisti pentru a stabili daca exista modificari ale activitatii creierului ce ar putea ajuta la diagnosticarea tulburarilor cerebrale, in principal pentru diagnosticarea epilepsiei.

Un test EEG poate diagnostica in mod corect o tumoare pe creier, prezenta unor leziuni ale creierului cauzate de ranire, disfunctii cerebrale de tip enecefalopatie, precum si inflamarea creierului (encefalita). Acest test este recomandat pentru a diagnostica un accident vascular cerebral sau diferite tulburari de somn.

Riscurile la care se supun pacientii care fac o electroencefalograma

Pacientii carora li s-a recomandat o electroencefalograma pentru diagnosticarea unei probleme de sanatate trebuie sa fie informati in ceea ce priveste riscurile la care se supun in urma acestei proceduri. Electroencefalograma este considerata o procedura medicala foarte sigura, care doar in foarte rare cazuri poate sa provoace convulsii unui pacient epileptic din cauza iluminarilor intermitente din timpul testului.

De asemenea, este important de stiut ca inainte de procedura, istoricul medical complet trebuie sa fie adus la cunostinta medicului. Unii factori pot interfera cu citirea unui test EEG, printre care consumul de cafea, glicema scazuta, prezenta fixativului in par sau miscarea ochilor in timpul testului.

Pregatirea corespunzatoare pentru un EEG

Pacientii trebuie sa se spele pe cap  inainte cu o zi de procedura, fara a folosi fixativ, gel sau balsam, sa intrerupa utilizarea medicamentelor care pot interfera cu testul si sa evite consumul de alimente sau bauturi care cotin cofeina timp de pana la 12 ore inainte.

Write a Comment